Jak zrobić Biznes czyli BIZNES KONTAKTY

Forum ludzi chcących skutecznie prowadzić interesy swojej firmy

Forum Polskiego Produktu

Nie jesteś zalogowany.

#1 2006-11-09 17:08:16

KrzysztoF doradca podatko
Moderator
Od: Wawa

tez cos o karierze

Jak zrobić karierę ?

Rozpoczynając karierę zawodową powinieneś:
- znać języki obce
- sprawnie posługiwać się komputerem
- być mobilnym i elastycznym (nastawionym na zmianę pracy)
- śledzić rynek pracy i dokształcać się
- być przygotowanym na ewentualne okresy bezrobocia
- rozwijać umiejętności pracy z ludźmi i organizatorskie
- liczyć głównie na siebie, bo państwo wycofuje się z roli opiekuna.

Ostatnia z cytowanych powyżej wskazówek może niejednego przerazić. Jak liczyć na siebie, gdy nie ma się żadnego doświadczenia nie tylko w poszukiwaniu pracy, ale i w jakichkolwiek kontaktach na rynku pracy? Można jednak liczyć na siebie, korzystając z pomocy Biura Karier, powołanego w celu pomocy studentom i absolwentom w wyborze drogi rozwoju zawodowego i w znalezieniu zatrudnienia odpowiadającego ich kwalifikacjom i aspiracjom.

Biura Karier działają już od kilkudziesięciu lat (w pojedynczych przypadkach od ponad stu lat) w Wielkiej Brytanii i Irlandii oraz w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Australii. W większości krajów Europy Zachodniej i kilku Europy Środkowej (Polska, Rumunia i Węgry) powstały w latach 90. Liczebny rozwój tych instytucji związany jest ściśle z funkcjonowaniem uczelni wyższych w warunkach gospodarki rynkowej, w szczególności zaś ze sposobem pozyskiwania funduszy na ich działalność. Biura Karier świadczą usługi (services) w zakresie wyboru drogi zawodowej (career) przez studentów. Prowadzą poradnictwo zawodowe, gromadzą oferty pracy, informacje o zawodach, pracodawcach i sytuacji na rynku pracy. Z ich pomocy korzystają nie tylko studenci i absolwenci, chcący uzyskać poradę zawodową i informację o rynku pracy, ale także pracodawcy, poszukujący najodpowiedniejszych kandydatów na praktyki i wolne miejsca pracy oraz wyższe uczelnie, które dzięki danym uzyskiwanym za pośrednictwem biur karier mogą weryfikować strukturę i programy kształcenia.

Biuro Karier działa również od niedawna w naszej Uczelni jako biuro obsługi studenta i centrum informacji o rynku pracy. Czym może służyć studentom? Na przykład bieżącym (czytaj: uaktualnianym) katalogiem ofert pracy w regionie, kraju i za granicą. Każda zainteresowana osoba może też sama pozostawić w biurze swoje dane w celu udostępnienia ich ewentualnym pracodawcom.

Nie mniej ważna jest możliwość uzyskania w Biurze pomocy i rady w sprecyzowaniu własnej ścieżki zawodowej, ustalenie predyspozycji zawodowych i przygotowanie do pierwszych spotkań z pracodawcą. W Biurze Karier można szukać informacji o kursach zawodowych, językowych, stypendiach, studiach podyplomowych i zagranicznych.
Można też zasięgnąć informacji o konkretnych firmach - ich procedurach kwalifikacyjnych, planach rekrutacji, działach i produktach, pośrednio lub bezpośrednio podczas organizowanych przez Biuro spotkań z przedstawicielami konkretnych firm.

W przygotowaniu do podjęcia pracy zawodowej liczy się każda informacja i umiejętność, jak choćby pisania dokumentów aplikacyjnych, przygotowania do rozmowy kwalifikacyjnej i do negocjacji płacowych, autoprezentacji i komunikacji międzyludzkiej. Tego wszystkiego można nauczyć się na prowadzonych przez Biuro Karier szkoleniach.

Na zakończenie jeszcze jedna wskazówka: Biuro Karier nie jest biurem pośrednictwa pracy, nie może też nikogo wyręczyć w przejawianiu inicjatywy i w konsekwentnym kształtowaniu własnej drogi zawodowej, może jednak pomóc w rozpoczęciu kariery zawodowej.

A żeby dodać przyszłym absolwentom otuchy, powtórzmy za Arkadiuszem Świderskim, dyrektorem ds. rozwoju firmy Take It w wypowiedzi dla "Rzeczpospolitej": Zawsze będzie popyt na zawody związane z usługami. Poszukiwani będą m.in. organizatorzy wypoczynku. Będą rozwijać się przede wszystkim małe i średnie firmy. To trzon gospodarki i na nie absolwent powinien zwrócić uwagę. Umiejętność zarządzania niewielką firmą to może być duży atut.

Maciej Andrzejewsk  http://www.tih.pl

2006-11-09 17:08:16

OnetKontekst
Reklama

#2 2006-12-02 15:06:36

mademoiselle
Użytkownik

Re: tez cos o karierze

Jestem kosmetyczką, młodą osobą z niewielkim stażem. Chciałabym rozkręcić biznes w branży kosmetycznej. Jak można wybic sie na rynku a raczej jak się wogóle na nim  znaleźć? Skąd zdobyć środki na start? Konieczne jest własne zaplecze finansowe czy sa jakieś inne sposoby na rozpoczęcie  kariery i spełnianie własych marzeń? mam kilka pomysłów ale nie mam srodków na wprowadzenie tego w życie.

#3 2006-12-02 19:43:17

Keti doradca biznesowy
Moderator
Od: Krakow

Myslalam ze ta ambasada to twoj biznes bo tak ja rekalmujesz ael skoro nie to mysle ze juz zrobilas dobry krok pracujac tam bo mozesz sie temu przyjrzec z bliska i zdobyc doswiadczenie w tym zawodzie a to mysle jest podstawa. drugi problem to gotowka i tu sa rozne sposoby jednym z wielu jest kredyt lub dotacja. Moja znajoma poszla na bezrobotne i dostala dotacje/bezzwrotna/ w kwocie ok. 12 000 i wlasnie otworzyla maly gabinecik masazu bo do tego nie potrzeba duzo pieniedzy, potem z zarobionych pieniedzy rozszerzala dzialalnosc sukcesywnie... mozliwosci jest sporo tylko trzeba dokladnie wiedziec czego sie chce i wazne jset tez mieejsce w ktorym to zrobisz albo sposob dotarcia do klienta, pozdrawiam...

#4 2008-08-11 16:15:30

BiznesOdDawna
Użytkownik

Wiecie, że można zmienić dostawce energii – ja się dopiero niedawno dowiedziałem. Myślę, że to całkiem fajne rozwiązanie, bo można zaoszczędzić (w moim przypadku wyszło, że oszczędzam 100zł rocznie)– odkryłem to na stronie www.izi.pl. A wy co myślicie? Ktoś już zmienił?

Nigdy

OnetKontekst
Reklama

<< jak napisac aplikacje czyli CV | >>

Inne tematy:

Strony internetowe - solidnie i tanio!!!

Biuro pośrednicze

Program do reklamowania stron www

Jak rozliczyć budowę budynku i ustalić wartość początkową?

kredyty

Praca
Ogłoszenia dla Freelancerów
www.freelancer.pl
Forum o CS
www.Counters.pl
counters.pl
agencja reklamowa warszawa
agencja reklamowa, strony www
www.adicom.com.pl
nauka gry na instrumentach
nauka gry na instrumentach