Jak zrobić Biznes czyli BIZNES KONTAKTY

Forum ludzi chcących skutecznie prowadzić interesy swojej firmy

-->

Nie jesteś zalogowany.

#1 2007-02-09 18:21:29

Keti doradca biznesowy
Moderator
Od: Krakow

Czy można nie przyjąć faktury korygującej i odesłać ją do nabywcy?

Czy można nie przyjąć faktury korygującej i odesłać ją do nabywcy?
Pytanie: Zakupiłem u jednego z kontrahentów towary. W związku z brakami jakościowymi złożyłem reklamację. Reklamacja została uznana. Otrzymałem fakturę korygującą. Z niej wynikało jednak, że reklamacja została uznana tylko częściowo. Czy mogę nie przyjąć faktury korygującej i odesłać ją do nabywcy?

Odpowiedź: Może Pan nie przyjąć faktury korygującej i odesłać ją do nabywcy. Ten sposób zachowania ma jednakże znaczenie tylko i wyłącznie względem sporu cywilnego, jaki Pan toczy z kontrahentem. Jego istotą jest bowiem zakres uznania reklamacji jakościowej.

Powyższe nie ma natomiast wpływu na zakres obowiązków podatkowych, jakie ciążą na Panu w związku z otrzymaniem faktury korygującej.

Na gruncie podatkowym nie ma znaczenia to, czy Pan zaakceptował fakturę, czy nie. Liczy się tylko fakt jej otrzymania.

Zgodnie z przepisami odbiorca, który otrzymał fakturę korygującą, jest obowiązany zmniejszyć swój podatek naliczony, stosownie do treści faktury korygującej, w rozliczeniu za miesiąc otrzymania faktury. Takie obowiązki będą na Panu ciążyć także wówczas, gdy nie będzie Pan chciał zaakceptować faktury i odeśle ją sprzedawcy.

Podstawa prawna: § 16 ust. 5 rozporządzenia Ministra Finansów z 25 maja 2005 r. sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, zaliczkowego zwrotu podatku, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług (Dz.U. nr

2007-02-09 18:21:29

OnetKontekst
Reklama

Nigdy

OnetKontekst
Reklama

<< Odliczenie podatku VAT przy wykonywaniu czynności nie podlegających op | Czy firma bukmacherska ma obowiązek zainstalowania kasy fiskalnej? >>

Inne tematy:

czy agroturystyka to dobry pomysł ?

do składania deklaracji w formie elektronicznej i podpisywania deklara

Jak rozliczyć delegację do Niemiec?

Akcje, troche wiedzy na ten temat

Z ZFŚS pracownicy będą mogli liczyć na dofinansowanie również zagranic

Stopka forum