Jak zrobić Biznes czyli BIZNES KONTAKTY

Forum ludzi chcących skutecznie prowadzić interesy swojej firmy

Forum Polskiego Produktu

Nie jesteś zalogowany.

#1 2006-11-05 13:52:07

Grzegorz
Administrator
Serwis

Najpierw nauka oszczedzania

Proponuje najpierw nauczyć sie metody oszczędzania tak aby stała sie trwałym nawykiem,wszystko co stale powtarzamy staje sie nawykiem.Proponuje odkładać 10 % stałego dochodu na osobne konto.Na poczatku wydawało mi sie to bardzo ciężkie do zrealizowania ale ważna rzecza jest to aby robic to najpierw zanim gdziekolwiek indziej pieniadze wydamy.najpierw placimy 10 % na konto a pozniej zaczynamy myslec o opłatach i innych wydatkach.Sprobujcie sami najpierw Wy potem cała reszta pozdrawiam serdecznie

2006-11-05 13:52:07

OnetKontekst
Reklama

#2 2006-11-05 14:59:07

karolina
Użytkownik
Od: Wroclaw

Re: Najpierw nauka oszczedzania

a jak mi nie starczy na ważniejsze wydatki??

#3 2006-11-05 23:16:40

Grzegorz
Administrator
Serwis

Problem polega na tym co to znaczy ważniejsze wydatki.

#4 2006-11-22 14:59:32

mattai
Użytkownik

Stosuję taką zasadę: mam dwa konta. Na jedno konto otrzymuję dochód, na drugie konto odkładam 30% dochodu. I trzymam żelazną zasadę: nie ruszać kasy z drugiego konta. Dzięki temu zbieram pieniążki potrzebne do realizacji mych marzeń smile

[size=10px]"Nie sztuką będzie w przyszłości zdobycie informacji, ale jej selekcja i wybranie tej, która aktualnie jest nam potrzebna lub nas interesuje"
Stanisław Lem[/size]

#5 2006-11-22 16:01:30

karolina
Użytkownik

gdybym odlozyla 30% to nie mialabym szans przezyc, szczerze zazdroszcze, wyzej czytalam twojego posta o inwestowaniu, chyba miales na mysli gielde, napisz jak zaczac bo zawsze mi sie to marzylo ale niegy nie mialam odwagi no i nie wiem jak? pozdro...

#6 2006-11-22 18:32:31

mattai
Użytkownik

Wszystkim inwestowanie kojarzy się z giełdą i dlatego na wstępie zdefiniuję pojęcie: inwestować (Słownik Wyrazów Obcych):

wykorzystywać posiadane środki finansowe w taki sposób, aby przynosiły one dochód lub zysk

Inwestować można we wszystko, co w przyszłości przyniesie zysk. Nie musi to być giełda. Mogą to być nieruchomości, może to być nawet firma. Inwestować można swój czas, by zyskać potrzebną wiedzę.

napisz jak zaczac bo zawsze mi sie to marzylo ale niegy nie mialam odwagi no i nie wiem jak?

Z tego co zrozumiałem, marzysz o inwestowaniu na giełdzie. Zacznij od inwestycji swojego czasu w wiedzę, czyli krótko mówiąc: czytaj wszystko na temat rynku giełdowego. Są odpowiednie działy onet.pl, wp.pl, interia.pl związane z biznesem i giełdą. Polecam także wirtualne gry giełdowe:
ˇ ViBank - Wirtualna Gra Giełdowa - www.vibank.pl
ˇ Onet Gra Giełdowa - www.gra.onet.pl/gra
ˇ Gra Giełdowa parkiet.com - www.gra.parkiet.com
Dzięki w/w grom lepiej zrozumiesz zasady panujące na giełdzie, zarządzanie portfelem inwestycyjnym, kupowanie i sprzedawanie akcji. Jednak w życiu lepiej skorzystać z pośredników giełdowych, firm maklerskich.

Mówiąc o inwestowaniu miałem na myśli inwestycje w aktywa. Aktywa to jest coś, co przynosi nam pieniądze. Inwestycja w dom, to nie są aktywa. Samochód to nie aktywa. Nie generują one pieniążków.

Chciałbym zaznaczyć, że moja wiedza jest czysto książkowa. Zero praktyki.

[size=10px]"Nie sztuką będzie w przyszłości zdobycie informacji, ale jej selekcja i wybranie tej, która aktualnie jest nam potrzebna lub nas interesuje"
Stanisław Lem[/size]

#7 2006-12-29 15:05:04

karolina
Użytkownik

Zrobilam jak pisaliscie, zalozylam drugie konto i przelewama co miesiac 10%, narazie zrobilam to dopiero dwa razy, na koniec listopada i teraz, kwota jest niewielka ale czuje sie super, mam nadzieje za wytrwam... juz wiem ile i kiedy bede miala, super uczucie zachecam wszystkich!!!

#8 2006-12-29 15:07:37

dr Hugo
Moderator

ja to robie juz od paru lat i nie jedno juz kupilam z tych pieniedzy, czesto jezdze na wycieczki bo to moja pasja, a ty karolina na co zbierasz?

#9 2007-02-19 17:47:12

Keti doradca biznesowy
Moderator
Od: Krakow

Popieram to swietny sposob na to by miec pieniadze, mysle ze 10 % dochodu to dobra kwota na co miesieczne odkladanie, /po roku masz miesieczny dochod/ od kiedy to robie mam pieniadze dla siebie bo zawsze mialam na inne cele a teraz dla siebie smile

#10 2007-03-05 17:37:03

karolina
Użytkownik

Co do gieldy to dalej jestem w lesie ale moze z czasem sie zabiore za to choc juz wiem ze trzeba miec duuuuuuzo pieniedzy zeby zaczac ale za to mam juz dwa konta na ktore odkladam po 10% i chocby sie walilo palilo odkladam i juz, moze uzbieram zeby wystartowac na gieldzie. Dobra metoda daje slowo!!!!!!

Ostatnio edytowany przez karolina (2007-03-07 11:25:14)

#11 2007-03-07 11:35:20

macsim
Administrator
Serwis

Na poczucie bezpieczenstwa jest tez metoda. Nalezy zgromadzic na jednym z kont, roczne nasze wydatki i pod zadnym pozorem nie wolno tego ruszac. W razie katastrofy mamy rok czasu na uruchomienie czegos co da nam dochod. Daje to na prawde duzy spokoj!!!

#12 2007-04-07 16:31:18

widget
Użytkownik

macsim napisał:

Na poczucie bezpieczenstwa jest tez metoda. Nalezy zgromadzic na jednym z kont, roczne nasze wydatki i pod zadnym pozorem nie wolno tego ruszac. W razie katastrofy mamy rok czasu na uruchomienie czegos co da nam dochod. Daje to na prawde duzy spokoj!!!

Jestem młody i nie doświadczony, ale przyszła mi do głowy taka chora myśl wink
Że jeśli za bradzo się 'ubezpieczymy' nie będziemy mieli wystarczającej motywacji do rozpoczęcia czegoś nowego. Innym plusem bycia pod presją chwili może być to że wtedy działamy pod presją, więc możliwe że z lepszymi wynikami, bardziej się staramy.

Jestem bardzo ciekaw co osoby pewnie z większym doświadczenie myślą o takim podejściu.

#13 2007-04-07 20:10:20

nowy
Użytkownik
Od: Kraków

mysle ze pod presja nie dziala sie madrze ale jesli inaczej nie umiesz sie zmotywowac to moze cos w tym jest...

#14 2007-04-07 20:18:55

dr Hugo
Moderator

Tez mysle ze lepiej dzialac bez prasji niezaplaconych rachunkow itd... ale faktem jest ze trzeba determinacji by walczyc z trudna codziennoscia, jak ja uzyskac? ZACHECAM DO DYSKUSJI W TYM TEMACIE!!!!!!!!!

#15 2007-04-25 14:22:45

widget
Użytkownik

Po pierwsze chyba nie powinno się wpaść w strefę komfortu.
Porównując np. dziecko które ciągle próbuję czegoś nowego, poznaje świat z dosorłym człowiekiem którego dopadł wyścig szczurów. Pracuje na etacie, tworzy to iluzję bezpieczeństwa i hamuje rozwój hmm

Czym jesteśmy starsi tym bardziej przyzwyczajamy się do codzienności i zapominamy o innych alternatywach. Oczywiście sa wyjątki smile

Proponuję ćwiczyć mięsień anty codzienności - od czasu do czasu robiąc coś "innego". To powinno dawać niezłego kopa motywacyjnego.

#16 2007-08-30 12:38:05

Sip
Użytkownik

#17 2007-11-15 10:30:14

iwona
Użytkownik

WITAM

Bardzo mi sie podobaja wypowiedzi Dr Hugo.
Jezeli moge chcialabym zadac Pani pytanie.Jak okreslic swoje cele.
Czytm duzo ksiazek na ten temat.Ksiazki,felietony artykuly ale co z praktyka? Kiedy biore kartke zeby je wypisac cos mnie blokuje.Np.kiedy napisze "dom" wlancza sie swiatelko-nierealne,"samochod"-blink_nierealne.Kartka laduje do smieci.Wim , ze to przekonania ale jakos nic mi z tego nie wychodzi.
Chcialabym o tm porozmawiac na forum poniewaz wiem, ze wiele osob ma ten problem ale nie wszyscy chca sie do tego przyznac.Bede wdzieczna za kilka porad.Dziekuje tez za opinie czytelnikow.

www.pp.zlotemysli.pl/ksiegawiedzy.php

Nie musisz wyjezdzac z kraju aby zarabiac i zyc godnie
      www.zlotemysli.pl/ksiegawiedzy.php

#18 2007-11-16 10:17:56

macsim
Administrator
Serwis

Mysle, że trzeba zacząc od celów bardziej realnych. Kiedy zaczniesz je realizowac podwyzszaj poprzeczke, te mniej realne ustal sobie za kilka lat. Polecam film "Sekret" mozna go zanleżć w internecie ... Ważne zeby wszystko zapisywac!!!

#19 2007-11-16 13:34:53

iwona
Użytkownik

WITAM
Ja to juz czytalam ale gdzie postawic poprzeczke.Od czegao zaczac.
Jak okreslic swoje cele?
Warunki zycia sie zmieniaja a co z celami?
Obieramy jakas droge,swoj cel, jakis czas jest dobrze i krach...

#20 2008-01-20 14:25:45

macsim
Administrator
Serwis

porzeczka zalezy od Ciebie, od tego co chcesz osiagnac, jesli chodzi o bliski termin dobrze zeby cel byl w miare realny...

#21 2008-01-21 15:02:10

Grzegorz
Administrator
Serwis

Jak sprawdzic czy to realny cel ?

#22 2008-01-25 08:40:32

Grzegorz
Administrator
Serwis

Jak często zdarzało Ci się wyznaczyć sobie jakiś cel, który zamierzałeś osiągnąć w określonym terminie a kiedy ten termin nadszedł okazywało się, ze niestety cel nie został osiągnięty.
Już jakiś czas temu udowodniono, iż  sukces w stawianiu sobie celów i ich realizacji zależy od tego W JAKI SPOSÓB je planujesz.

Okazuje się, że ludzie, którzy osiągają prawdziwe sukcesy posługują się bardzo prostą i – jak się okazuje – nad wyraz skuteczną strategią formułowania celów. Składa się ona z 10 punktów.

Zanim jednak przejdziesz do punktów zapamiętaj, że cała strategia działa tylko wówczas jeśli cala pracę związaną z formułowaniem celu wykonujesz PISEMNIE! Aby to działało MUSI być ZAPISANE!

Po drugie kiedy już zapiszesz, wracaj systematycznie do notatek i ew. koryguj je w miarę potrzeb.

Czas na dekalog poprawnego formułowania celów.

1. Zawsze w pozytywie.
Cele formułuj zawsze w pozytywie. Powinny zawierać odpowiedzi na pytania: „w jaki celu?” oraz „aby co osiągnąć?”.

Przykłady:
niepoprawnie:
- „Nie chcę ważyć 95 kg”
- „Nie chcę palić”
- „Nie chcę obawiać się spotkań z nowymi klientami”
- „Nie będę się obżerał”

poprawnie:
- „Schudnę 15 kg”
- „Przestanę palić”
- „Spotkania z nowymi klientami będą sprawiały mi przyjemność i satysfakcję”
- „Będę jadł mniej”
Pamiętaj, że motywacja niezbędna do realizowania celów to domena umysłu nieświadomego, a ten ma problemy z „rozumieniem” zaprzeczeń.
2. Jak poznasz, że to osiągnąłeś?
Opisz dokładnie co będziesz czuł, widział, słyszał kiedy już osiągniesz cel. Wyobraź sobie samego siebie, kiedy już Twoje plany się spełniły. Opisz jak najdokładniej wszystkie swoje wrażenia sensoryczne.  „Powiedz” swoim zmysłom czego będziesz doświadczał lub doświadczała, kiedy już cel osiągniesz.

Przykład:
Załóżmy, że mim celem jest rzucenie nałogu palenia. Napiszę wówczas: „Zaczynam odczuwać inny, właściwy smak potraw. Moje ubrania nie pachną tytoniem. W lustrze widzę, że poprawia mi się cera. Wchodząc na 4 piętro nie mam zadyszki, a kiedy rano się budzę nie odczuwam duszności”.

3. Co musisz zrobić aby cel osiągnąć ?
Opisz jak najdokładniej jakie czynności musisz wykonać aby osiągnąć zamierzony cel. Im dokładniej opiszesz poszczególne działania i zachowania jakie podejmiesz w celu realizacji celu, tym skuteczniej zaprogramujesz się na jego osiągnięcie.

Przykład:
cel: schudnę
co musisz zrobić: jeść mniej za to częściej (określ ile i jak często), więcej wysiłku fizycznego (opisz w jakiej formie ma to być wysiłek fizyczny, dokładny plan treningów, itp.)

4. Jak, gdzie i z kim
Każdy cel jest osadzony w odpowiednim kontekście: z kim, kiedy, w jakich sytuacjach, gdzie i w związku z jakim rodzajem aktywności. Opisz gdzie konkretnie będziesz realizował lub realizowała cel, przy okazji jakich sytuacji i z jakim rodzajem Twojej aktywności będzie to związane.

Przykład:
cel: schudnę
jak, gdzie i z kim: „Siłownia: w trakcie ćwiczeń aerobowych, przy pomocy wykwalifikowanego trenera”

5. Ekologia
Zadaj sobie pytanie: „W jaki sposób osiągniecie przeze mnie celu wpłynie na mnie oraz moje otoczenie (rodzinę, znajomych, itd.). Czasami może zdarzyć się tak, iż postawiony cel, może się okazać nieekologiczny dla Ciebie lub kogoś z Twojego otoczenia.

Przykład 1:
cel: rzucę palenie
ekologia: jeśli mieszkam w domu w którym wszyscy palą moja sytuacja po pozbyciu się nałogu może być bardzo trudna, ponieważ stałe przebywanie wśród osób palących będzie dla mnie torturą.

Przykład 2:
cel: wyprowadzę się za miasto
ekologia: musze odpowiedzieć sobie na pytanie w jaki sposób zamieszkanie w domu za miastem wpłynie na życie moje i moich bliskich. Czy planując budowę domu za miastem wziąłem pod uwagę fakt, iż dzieci będą miały znacznie dalej do szkoły, że być może żona wolą mieszkać w mieście, że dojazd do pracy wydłuży się o godzinę, wiec będzie miał mniej o 2 godziny na to, czym zajmuje się w domu, itd.

6. Zasoby własne
Zasoby własne to wszystko to, co już masz, ludzi których znasz, Twoja wiedza i umiejętności, wszystko to, co  może pomóc Ci w realizacji celu.
Gdyby moim celem było wybudowanie domu, to moimi zasobami własnymi byłby by:
- moi znajomi, którzy są właścicielami firmy budowlanej (tańsze materiały budowlane)
- mój ojciec, który jest architektem (za darmo projekt, nadzór budowlany, itd.)
- mój przyjaciel inżynier budownictwa (tańsza konstrukcja domu)
- moja wiedza związana z pracami budowlanymi
- itd.

7. Brak sprzeczności
Istnieje spójna zgoda na obu poziomach (świadomym i nieświadomym). Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że przed lub po zrobieniu czegoś odczuwałeś lub odczuwałaś wewnętrzny niepokój, że „coś nie jest tak”?
Przeanalizuj dotychczasowe 6 punktów i sprawdź jakie odczucia to w Tobie budzi. Jeśli odczuwasz wewnętrzną niespójność, jeśli czujesz, że realizacja celu wzbudza w Tobie niepożądane emocje to wróć do punktu 6 i przeanalizuj ekologię.

8. Specyficzny i określony (mierzalny)
Cel musi być określony konkretnie. Im konkretniej tym lepiej. Mój przyjaciel Paweł Sowa napisał kiedyś: : “Jeśli chcesz być tylko “bogatszy” sprawi to 2 złote, które omyłkowo wyda Ci więcej sprzedawczyni w warzywniaku, nieprawdaż ? Co to dla Ciebie znaczy - być bogatym ? Czy chcesz mieć piękny dom, dobry samochód, pieniądze na ulubione hobby czy zapewniona bezpieczna edukacje swoich dzieci ? Im dokładniej określisz cel tym łatwiej go osiągniesz.”

W tym punkcie opisujesz „fizykalne cechy” Twojego celu. Jeśli planujesz schudnąć napisz o ile dokładnie kilogramów, jeśli planujesz zbudować dom, napisz ile będzie miał metrów pow. użytkowej,  jakie wymiary, itd. Im więcej konkretów, tym proces programowania na wykonanie celu lepiej zadziała.

9. Określony w czasie
Określ jak najdokładniej planowany termin osiągnięcia celu. I tutaj podobnie jak w poprzednim punkcie, dokładność posunięta do przesady jest jak najbardziej wskazana. Zaprogramuj się na konkretną datę i godzinę (np. 22 lipca 2010 rok, godzina 14.30)!

10. Motywujący i zależny od Ciebie
Cel, który nie jest zależny od Ciebie (np. wygrana w totolotka) to nie jest motywujący! Kiedy wybierasz cel do realizacji sprawdź czy kluczowe etapy jego realizacji są zależna od Ciebie. Jeśli tak nie jest, zmień sposób realizacji celu lub… zmień cel.

źródło sekret.net

#23 2008-02-12 12:10:37

iwona
Użytkownik

Mozna to strescic w jednym zdaniu "Marzenia sie spelniaja, jesli sie mierzy na miare swoich mozliwosci"

#24 2008-08-11 16:06:49

BiznesOdDawna
Użytkownik

Ostatnio sporo czytam o cenach energii – mamy w końcu wolny rynek to chciałem się zorientować czy zmienić dostawce energii. No i na stronie www.izi.pl wyszło mi, że jak zmienię na innego zaoszczędzę 1500zł rocznie - to więcej niż 100zł miesięcznie. Chyba całkiem nieźle, co? Czy ktoś używał www.izi.pl?

#25 2008-09-16 22:18:14

biznesowy
Użytkownik

Keti doradca biznesowy napisał:

Popieram to swietny sposob na to by miec pieniadze, mysle ze 10 % dochodu to dobra kwota na co miesieczne odkladanie, /po roku masz miesieczny dochod/ od kiedy to robie mam pieniadze dla siebie bo zawsze mialam na inne cele a teraz dla siebie smile

O oszczedzaniu, zasadach kumulowania funduszu bezpieczeństwa i funduszu przeznaczonego na inwestycje oraz na konsumpcję pisałem jakiś czas temu na moim blogu w artykule "Zanim zaczniesz grać na giełdzie".
Zapraszam, bo być może któremuś z czytelników porady te okażą się pomocne.

Nigdy

OnetKontekst
Reklama

<< | >>

Inne tematy:

Wieczna młodość bez skalpela ! Zamroź swoje ciało!

Zasoby dyrektorów, managerów czy polityków czyli jak nawiązywać i jak

Nie bój się popełniać błędów, ucz się na nich

Wybór form opodatkowania

Palety AGD - mix /Clatronic, Boman, AEG, KRUPS/

gg - uk phone card - Hosting - impreza integracyjna - projekty domow - pedrollo - bielizna - Pozycjonowanie stron - restauracje kraków - Bilety międzynarodowe
ogłoszenia nieruchomości praca samochody turystyka komputery

Stopka forum