Jak zrobić Biznes czyli BIZNES KONTAKTY

Forum ludzi chcących skutecznie prowadzić interesy swojej firmy

Forum Polskiego Produktu

Nie jesteś zalogowany.

#1 2008-10-17 14:05:03

Keti doradca biznesowy
Moderator
Od: Krakow

CV inaczej

CV inaczej

Życie zawodowe, bywa równie przewrotne, jak życie osobiste. W nietypowych sytuacjach, trudno zastosować typowe wskazówki jak napisać CV. Na szczęście jest i na to rada.
Wzory życiorysów zawodowych są skierowane głównie do osób, których przebieg drogi zawodowej jest standardowy i można go zamknąć w ramy typowego CV. Problem pojawia gdy np.

dorobek zawodowy jest niewielki, wiele dotychczasowych miejsc pracy czyni CV nieczytelnym,
nasze przygotowanie nie do końca odpowiada profilowi kandydata.
W takich sytuacjach napisanie standardowego życiorysu zawodowego będzie miało niekorzystny wydźwięk. Kandydat będzie się jawił jako osoba niewystarczająco przygotowana lub w natłoku informacji umkną te najważniejsze dla danego pracodawcy.

Rozwiązaniem może być zatem przygotowanie CV tzw. funkcjonalnego lub celowego. Jego zasadą jest przedstawienie omówień najważniejszych obszarów swojego przygotowania zawodowego, a dopiero dalej poparcie ich konkretnym wyliczeniem.

Jak to wygląda w praktyce? Przygotowujemy CV według wzoru standardowego, a następnie między nagłówkami adresowymi, a pierwszym działem "doświadczenie zawodowe" wpisujemy potrzebne podsumowania.

W zależności od specyfiki przygotowania zawodowego rodzaje podsumowań będą się różnić. W przypadku osoby o niewielkim doświadczeniu zawodowym może to być omówienie celów zawodowych, cech osobistych i umiejętności np.

Cele: osiągnięcie w okresie pięciu najbliższych lat pozycji samodzielnego specjalisty w obszarze doradztwa podatkowego w firmie doradczej o międzynarodowym zasięgu.

Cechy osobiste: jestem osobą nastawioną na działanie zadaniowe, potrafię efektywnie pracować w grupie, dużą wagę przywiązują do precyzji w działaniu, cechuje mnie szczególna odpowiedzialność i staranność.

Przygotowanie zawodowe: ze względu na wiek rozwój zawodowy jest dopiero przede mną, odbyłem jednak kilka praktyk zawodowych w sektorze bankowych (w sumie 7 miesięcy), a także zdobyłem cenne dla mnie pierwsze doświadczenia zawodowe pracując okresowo w firmach z branży FMCG.

Gdy posiadane przygotowanie zawodowe jest zbyt duże lub nieprzejrzyste, niezbędne jest opatrzenie go porządkującym komentarzem. Na przykład aplikując na stanowiska kierownika placówki banku możemy napisać:

Zarządzanie zespołem: praca w kilkunastu zespołach, w tym w większości jako kierownik lub team leader (firmy "A", "C", "D", "E") pozwoliły nabrać pewności siebie w zarządzaniu personelem.

Doświadczenie zawodowe: praca w firmach "A", "B" i "C" dała mi solidne podstawy teoretyczne na temat konstruowania i sprzedaży produktów bankowych, w firmie "D" poznałem zasady organizacji placówki bankowej, a doświadczenia w "E" i "F" pozwoliły mi uzyskać doświadczenie w realizacji zadań sprzedażowych.

Zawarcie na początku CV takiego podsumowania ukierunkowuje pracodawcę i pokazuje na jakie miejsca pracy powinien zwrócić uwagę oceniając określony aspekt przygotowania pracownika. Jest to także przydatne gdy posiadane doświadczenie "na pierwszy rzut oka" nie do końca odpowiada profilowi poszukiwanego pracownika i jest potrzeba niejako opatrzenia komentarzem niektórych wpisów.

W przypadku takiego rodzaju CV najważniejsze jest aby opisy nie były długie, ściśle wiązały się z treścią CV, odwoływały się do niej i były naprawdę przydatne. Nie jest to list motywacyjny w skrócie, tzn. nie należy tu pisać o rzeczach, które nie mają odzwierciedlenia w CV, są oczywiste lub powinny zostać zawarte w liście.

Kuba Giedrojć

2008-10-17 14:05:03

OnetKontekst
Reklama

#2 2009-01-18 20:49:08

BartłomiejJ
Użytkownik

Re: CV inaczej

Kluczowym jest pisać faktycznie pod firmę, do której aplikujemy. Niejednokrotnie bowiem spotkac się mozna z kompletnie nieprzygotowanymi cefałkami, czy listami - a to faux pas.

Warto na to zwrócić uwagę, bo skoro szukanie pracy traktujemy jako wyzwanie i decyzje życiową - to chyba przygotowanie indywidualnych LM nie jest specjalna trudnościa? smile

Pozdrowienia i powodzenia.

Bartłomiej Juszczyk

Adweb.pl - e-marketing, pozycjonowanie
2be.pl - rejestracja domen, serwery www

#3 2011-05-20 14:14:40

ilecprkbi
Użytkownik
Serwis

Re: CV inaczej

Co by nie mówić to czasem na prawdę lepiej zlecić napisanie cv profesjonaliście. Uczestniczyłem w różnych rekrutacjach i niektóre cv wołały o pomstę do nieba hmm

Nigdy

OnetKontekst
Reklama

<< Najczęstsze błędy popełniane w CV | Trudne fragmenty CV >>

Inne tematy:

Information On Iv Levaquin Infiltration

Does Celebrex Take Time To Work

Augmentin As Treatment For Gonorrhea

Cheap 19 | Cheap Emla/5g X 3 (tube)

Cheap Elavil Online | Cheap Elavil Online

DARMOWY TELEFON - filmy dokumentalne online - obrączki - Mieszkania Bydgoszcz - gry online - jamaica phone card - kredyt bez bik - Ubieranki - bramy - domy kanadyjskie - projekty domów - wybielanie zębów warszawa - kredyty Chełmża - program tv - public relations
Niepoprawny login lub hasło.
ogłoszenia nieruchomości praca samochody turystyka komputery

Stopka forum